Slider

9 de set. 2019

Neix CHARIS

El naixement de CHARIS, una mica de història i conseqüències per la Renovació Carismàtica  

El naixement de CHARIS

La Inauguració de CHARIS

Logo de Charis

Desde aquesta Pentecosta que s'ha inaugurat oficialment la nova oficina CHARIS, desapareixen les oficines de l'ICCRS i FR.

Si voleu saber més sobre la inauguració, podeu visitar:

Una mica d'història

Com ja sabeu, la Renovació Carismàtica Catòlica (RCC) ha estat coordinada per l'ICCRS- International Catholic Charismatic Renewal - pel que fa als grups de pregària, i pel CF Catholic Fraternity - pel que fa a les comunitats carismàtiques. Les oficines d'ambdós organismes estaven ubicades a Roma, i actuaven independentment l’una de l’altra.

CHARIS és l'acrònim del Servei Internacional de Renovació Carismàtica Catòlica.
Durant la celebració del 50è aniversari de la RCC - Renovació Carismàtica Catòlica - a Roma, el Sant Pare, a títol personal, va proposar que els dos organismes discernissin sobre la conveniència d'unir-se en un de sol que agrupés a totes les realitats carismàtiques. D'aquesta manera tant els grups com les comunitats estarien coordinats des d'una única oficina.

Passada la sorpresa inicial de la proposta i un cop fet el discerniment es va decidir procedir a la unificació. Amb aquest objectiu s'ha inaugurat en aquesta pentecosta l'oficina ubicada a Roma amb el nom de CHARIS, amb un clar esperit de SERVEI a totes les realitats de la Renovació Carismàtica Catòlica (RCC).

Vol dir això que perdran la seva autonomia o la seva identitat? No, es tracta de treballar junts, col·laborar junts, en nous projectes fuit de la unitat. El Sant Pare en el 50è aniversari de la RCC ens ho va dir clar; unitat en la diversitat, perquè «els dons són diversos, però l'Esperit és un de sol». (BCI: 1a Co 12,4)

Què ens aporta?


La Renovació, ens recorda el Papa, «no és un moviment uniforme i unificat, sinó múltiple i divers sorgit per un acte sobirà de l'Esperit Sant».

(paraules dites durant la celebració del 50è aniversari de la RC a Roma)
A tall d'exemple, fins ara, i segons els estatuts de l'ICCRS, només podien reconèixer una realitat per cada país, i per exemple, la nostra realitat de RCCeE, Renovació Carismàtica Catòlica en l'Esperit, només era reconeguda extraoficialment. A partir d'aquesta proposta d'unificar les dues oficines del Papa Francesc, la nostra realitat queda automàticament reconeguda de ple dret, igual que l'altra realitat de la RC, amb Estatuts, que hi ha a Espanya.

La RC - Renovació Carismàtica - en les seves dues vessants; RCCE i RCCeE no són les dues úniques realitats carismàtiques d'Espanya. De fet, en la reunió del gener d'enguany (2019), quan es va organitzar la primera trobada per crear aquest Servei Nacional - CHARIS Espanya. es varen trobar entitats de caire ben diferent tan sociològica com canònicament:
  • Algunes comunitats com:
    • Fe i Vida
    • Servents del Crist Viu (SCV)
    • Comunitat Israel
    • Comunitat Canà.
  • L'Escola d'Evangelització: Sant Andreu.
  • Una Fraternitat de famílies: Famílies Invencibles.
  • Associacions de grups de pregària:
    • La Renovació Carismàtica Catòlica a Espanya o RCCE, que coordina els grups de pregària amb Estatuts.
    • La Renovació Carismàtica Catòlica en l'Esperit o RCCeE, que coordina els grups de pregària que no tenen Estatuts.
Però la realitat és que tot i ser tan diferents, en les formes d'organització i els propòsits, totes comparteixen una mateixa manera de pregar fruit d'una mateixa espiritualitat carismàtica.

I així, ara què passarà?

A partir d'ara, doncs, CHARIS és l'espai on hi caben totes les expressions carismàtiques que així ho desitgin. Per tant mantindran la mateixa identitat que tenen fins ara, la mateixa organització i estructura de la que gaudeixen fins ara, i el seu carisma propi, però reconeixent-se PART d'un únic corrent de gràcia.

Les formes de coordinar-se en comunió s'aniran concretant a poc a poc. Seguint el lema del Sant Pare; "unitat en la diversitat" es tracta d'anar buscant una major comunió i coordinació, sense que cap es perdi o desaparegui.

Més informació...

Per saber-ne més podeu consultar aquest document sobre preguntes i respostes. Si necessiteu la versió castellana, la teniu aquí.

També podeu consultar tota la documentació; cartes, estatuts, etc.

Aquest escrit en Pdf